Blog

Ökotudatos bélyegzők a Trodattól

2023.01.31 06:02

A Trodat szenzációs sikere, hogy az Original Printy 4.0 bélyegző klímasemleges. Nem túlzás azt mondani, hogy alap, hogy az. A Trodat a bélyegzők és azok kiegészítőinek világpiaci vezetőjeként különleges kötelezettséget lát, és évek óta jó példát mutat a klímavédelem terén.

Mitől környezettudatosak a Trodat Printy bélyegzők?

Fenntarthatósági szempontok mentén átalakítva és optimalizálva a gyártási folyamatokat már az üzemből kikerülés előtt akár 49%*-kal csökkenthető a CO2 kibocsátás az előző gyártási folyamathoz képes. A WWF® által ajánlott Gold Standard klímavédelmi projektekbe történő befektetés pedig kompenzálja a fennmaradó, elkerülhetetlen CO2-lábnyomot. A szigorú értelemben vett klímasemlegesség a bélyegzők összetevőire vonatkozik.

Kivételes mérnöki munka eredményének köszönhető, hogy az Original Printy 4.0 sokkal kisebb és könnyebb lett, mint elődje. Fontos megjegyezni, hogy a széria egyes darabjai akár 65%-ban* fogyasztás utáni hulladékból származó újrahasznosított műanyagból készülnek, név szerint tehát a következő típusokra igaz: 4910, 4911, 4912, 4913, 4914, 4915, 4642.

Az eredmény magáért beszél: a már említett 49%*-kal csökkentett CO2 kibocsátás, sőt értékes erőforrások felhasználására sincs szükség, hiszen az Original Printy 4.0 bélyegzők 100%-ban megújuló energiából származó villamos energiával készülnek

A Trodat számára valóban fontos a CO2-kibocsátás tényleges csökkentése, nem csak a klímaigazolások megvásárlása és a látszat, vagy éppen megtévesztő gyakorlatok és kommunikáción alapuló ún. zöldre mosás (green washing) Ebben nem különbözik a partner WWF Ausztria értékrendje sem.

Hogyan képes elérni a Trodat ilyen hatalmas CO2-csökkentést?

Elsősorban magával a termékkel – itt kell a legfontosabbnak lennie, mert a legtöbbet nyom a latban. Alapvető fontosságú, hogy a CO2-kibocsátást csökkentő vagy azt célzó intézkedések és módszerek minden lehetséges módját megragadjuk, sőt minden ilyen lehetőséget már termékszinten megtegyünk.

Azzal, hogy a Trodat Printy 4,0 bélyegzők akár 65%* fogyasztás utáni hulladékból származó újrahasznosított műanyagból készülnek (a következő modellekre vonatkozóan 4910, 4911, 4912, 4913, 4914, 4915, 4642) nyersanyagot takarítunk meg. A kevesebb CO2-kibocsátás három különböző szinten is tetten érhető:

Ha a bélyegző mérete kisebb, kevesebb nyersanyagra van szükség a gyártáshoz

Ha a bélyegző tömege kisebb, tehát könnyebb, úgy kevesebb CO2 keletkezik a szállítás során

A 100 %-ban megújuló árammal történő gyártás pedig környezetbarát.

Mivel egyetlen gyártási folyamat sem mehet végbe valamennyi energiafogyasztás nélkül, minden elkerülhetetlen CO2-kibocsátást egy további lépésben – a WWF® által ajánlott Gold Standard klímavédelmi projektekbe történő beruházásokkal – igyekszenek kiegyenlíteni.

A döntés viszont egyértelmű: a Trodatnál a termékoptimalizálást választották a "váltságdíj fizetése” helyett, mert szerintük csak ez a helyes, egyúttal az egyetlen járható út.

Számos más vállalat csak éghajlati tanúsítványokat vásárol anélkül, hogy termékeiket környezetbarátabbá tenné. Ez egy megkérdőjelezhető gyakorlat, amelyet gyakran érnek kritikák, miszerint a valós és tartós megoldás helyett pusztán "váltságdíj fizetése" vagy az "engedékenység megvásárlása" zajlik. A Trodat számára tehát fontos, hogy mindenekelőtt saját termékei CO2-kibocsátását csökkentse. Az elkerülhetetlen CO2-lábnyomot pedig a klímavédelmi projektekbe történő befektetésekkel kompenzálják, ám kizárólag a WWF® által ajánlott Gold Standard projektek keretében.

Mivel a Trodat egy több, mint 100 éves múltra visszatekintő tradicionális osztrák vállalat, a fenntartható üzleti tevékenység mindig is elválaszthatatlanul egybefonódott a cég, vagyis azok tagjainak gondolkodásával és cselekvésévek. Ma a Trodat az önfestékező bélyegzők világpiacának első számú szereplője – és ez a siker szorosan kapcsolódik a fenntarthatóság holisztikus felfogásához.

A vállalat számára a fenntartható gazdasági siker a gazdasági, környezeti és társadalmi célok ötvözését jelenti. Külön örömre ad alapos okot, hogy 2018 októberében több, mint 80 Trodat termék nyerte el az Osztrák Ökocímkét.

A környezetvédelem terén ez a pont értelmezhető igazi áttörésként, hiszen a Trodat számára évek óta ez számított a legfontosabb prioritásnak.

Az Original Printy 4.0 elsöprő sikere után a Trodat kibővítette azon termékeinek választékát, amelyek „alapfelszereltségként” klímasemlegességet kínálnak, és így maximalizálják a környezetre gyakorolt pozitív hatást. A Trodat ezért 2013 óta több mint 70 legnépszerűbb termékét a szó szoros értelmében vett lehetséges legmagasabb, fogyasztás előtti és utáni újrahasznosított műanyagtartalommal gyártja, ezzel csökkentve CO2-lábnyomát.

Ennek eredményeként a Trodat a legnagyobb értékesítési volumenű termékeit klímasemlegesen kínálja. Hogy újra hangsúlyozzuk: alap, hogy klímasemleges! Jelenleg az Osztrák Ökocímkével vívjuk tovább a Zöld Forradalmat.

Az Osztrák Ökocímke a környezetvédelmi politika sikertörténete

Az Osztrák Ökocímke 1990-es létrehozása óta a környezetbarát termékek és szolgáltatások meghódították a piacot. Az ökocímke a termékek széles skáláját öleli fel: a megszokott termékektől kezdve a turizmuson át az oktatási intézményekig és az óvodákig.

Austrian Ecolabel

A címke jelentős szerepet játszott a megváltozott piac struktúrájának kialakulásában. Az Ökocímke iránymutató rendelkezései 80 termékcsoportra vonatkozóan határoztak meg ökológiai szabványokat, amelyek kijelölik a (termék)fejlesztési ágazatok irányát és biztosítják az átlátható és hiteles fogyasztói tájékoztatást, ezzel segítve elő a tudatos döntések meghozatalát.

Több, mint 1050 licensszel rendelkező termék bizonyítja a Osztrák Ökocímke, mint intézmény dinamikus fejlődését és nagyfokú elfogadottságát. Az Osztrák Ökocímke átfogó követelményeket támaszt a következők tekintetében:

  • Minőség, használhatóság, tartósság
  • Egészség és biztonság az emberek számára
  • Környezetvédelem (ökológiai kritériumok)

Ha egy termék rendelkezik a jelöléssel, tehát a tanúsítvánnyal, akkor az megfelel az említett 80 irányelvnek. Kötelező érvényű feltételekről van szó, amelyeket környezetvédelmi és műszaki szakértők bevonásával határoznak meg, és négyévente felülvizsgálják. Az ún. életciklus- vizsgálati szemléletet alkalmazzák: A termékek vizsgálata – beleértve a csomagolást, a tájékoztatást és a szolgáltatásokat is – a teljes életciklusuk figyelembevételével történik, a nyersanyagok előkészítésétől kezdve a gyártáson keresztül a hulladékként való kezelésig vagy ártalmatlanításig.

Az Osztrák Ökocímke egyenértékű az Európai Uniós Ökocímkével (EU Ecolabel), amelyet az Európai Bizottság a tagállamokkal közösen alakították ki. A címkét az Európai Fogyasztók Szervezete (BEUC) és az Európai Környezetvédelmi Iroda (EEB) egyaránt hitelesnek tartja. Az EU-ban működő cégek önkéntes elhatározásból jelentkezhetnek a tanúsítási eljárásra, hogy megszerezzék és használhassák a virágos uniós ökocímkét egy adott termékkategória legkiválóbb termékein. Az ökocímkék emellett garantálják, hogy az adott termék megvásárlásával nem esünk a zöldre mosás (greenwashing) áldozatává. A következő, nálunk is kapható termékek tudhatják magukénak az Osztrák Ökocímkét:

Trodat 4910

Trodat Printy 4910 szövegbélyegző

A lenyomat mérete: 26 x 9 mm

Max. 3 sor szöveg vagy adat

Könnyen és tisztán cserélhető cserepárna

Hihetetlenül kicsi és könnyű

Pontos lenyomat-elhelyezés

Igen nagy arányban újrahasznosított műanyag készült

Klímasemleges. Alap, hogy az!

Trodat 4911

Trodat Printy 4911 Szövegbélyegző

A lenyomat mérete: 38 x 14 mm

Max. 4 sor szöveg

Könnyen és tisztán cserélhető cserepárna

Hihetetlenül kicsi és könnyű

Pontos lenyomat-elhelyezés

Igen nagy arányban újrahasznosított műanyag készült

Klímasemleges. Alap, hogy az!

Trodat 4912

Trodat Printy 4912 Szövegbélyegző

A lenyomat mérete: 47 x 18 mm

Max. 5 sor szöveg

Könnyen és tisztán cserélhető cserepárna

Hihetetlenül kicsi és könnyű

Pontos lenyomat-elhelyezés

Nagy arányban újrahasznosított műanyagból készült

Klímasemleges. Alap, hogy az!

Trodat 4913

Trodat Printy 4913 Szövegbélyegző

A lenyomat mérete: 58 x 22 mm

Max. 6 sor szöveg

Könnyen és tisztán cserélhető cserepárna

Hihetetlenül kicsi és könnyű

Pontos lenyomat-elhelyezés

Nagy arányban újrahasznosított műanyagból készült

Klímasemleges. Alap, hogy az!

Trodat 4813

Trodat Printy 4813 Dátumbélyegző 2 sor szöveggel

A lenyomat mérete: 26 x 9 mm

A dátum magassága: 3,8 mm

Max. 2 sor szöveg

Igen nagy arányban újrahasznosított műanyag készült

Klímasemleges. Alap, hogy az!

Trodat 4816

Trodat Printy 4816 Dátumbélyegző

A dátum magassága: 3,8 mm Dupla dátum

Nagy arányban újrahasznosított műanyagból készült

Klímasemleges. Alap, hogy az!

Trodat bélyegző festékpárnák

A Trodat bélyegző festékpárnák standard választéka a DIN ISO 14145-2 szabványnak megfelelően letörölhetetlen, ezért tökéletes lenyomatminőséget biztosít.

A fekete tinta emellett a DIN ISO 11798 archiválhatósági szabványnak megfelelően jelentős öregedésálló tulajdonságoknak felel meg, mint például a színintenzitás (optikai sűrűség) és a betűkép megjelenése, a listaképesség, a vízállóság, a kopásállóság, a hőállóság és a pecsét a papír szilárdságára gyakorolt hatása.

Osztrák Ökocímkével tanúsítottak a fekete, piros és zöld színű tintát tartalmazó festékpárnák.

Valódi felelősségvállalás

A Trodat a bélyegzők és azok kiegészítőinek világpiaci vezetőjeként különleges kötelezettséget lát, és évek óta jó példát mutat a klímavédelem terén. A Trodat már 1993-ban intézkedéseket tett az energiafelhasználás javítása érdekében, tehát jóval a Kiotói egyezmény létrejötte előtt. Akkoriban Ausztria környezetvédelmi törvényei a mai szigorú szabályozásokhoz képest igen lazának számítottak.

A Trodat nagy hangsúlyt fektet a hatékony energiafelhasználásra és a nyersanyagokkal való takarékoskodásra a teljes gyártási folyamat során (lásd ISO szabvány). A Trodat bélyegzőket különösen hosszú élettartam jellemzi, ezért ritkábban kell cserélni őket.

Végül lássuk összefoglalásként, hogy a Trodat Printy 4.0 bélyegzők mitől számítanak ökotudatos terméknek.

Tiszta nyersanyagok

  • A felhasznált nyersanyagok megfelelnek A veszélyes anyagok alkalmazásának korlátozásáról szóló irányelveknek (RoHS)
  • A bélyegzők és alkatrészek gyártása során nem használunk PVC-t
  • Beszállítóinkat környezetvédelmi és minőségi tanúsítás szempontjából átvilágítjuk

Takarékos energiafelhasználás

  • A gyártásból visszanyert hőt az épületek fűtésére használják fel
  • A fröccsöntőgépek hűtése friss levegővel történik
  • A gyártáshoz szükséges villamosenergia 100%-a megújuló energiából származik

Felelős termelés

  • A gyártási hulladék mintegy 80%-át újrahasznosítják
  • A mechanikailag nem igénybe vett alkatrészek 100%-os újrahasznosítása
  • A gyártás során keletkező selejt arány kevesebb, mint 0,3%
  • Nem keletkezik szennyvíz a gyártási folyamat során egyik pontján sem

Kevesebb CO2

  • 250 tonna további CO2-megtakarítás a fűtőolajról földgázra való átállással
  • 1000 tonna CO2-kibocsátás-megtakarítás pusztán a fosszilis tüzelőanyagok, a földgáz és a villamos energia használatának csökkentésével 2001 közepe óta.